Din guide till ROT-avdraget - från din snickare i Nacka

Ska du bygga om, renovera eller bygga nytt? Då kanske du har hört talas om ROT-avdraget? ROT-avdrag är något som alla människor över 18 år i Sverige har möjlighet att använda sig av, förutsatt att man uppfyller vissa villkor. Läs mer här!

Med hjälp av ROT-avdraget kan du se till att sänka dina kostnader när du anlitar våra Snickare i Nacka. Avdraget kan användas för en sänkning på 30 % av den totala arbetskostnaden, men hur fungerar avdraget och vem kan använda sig av det? Här nedan kan du läsa mer om ROT-avdraget och vad som gäller när du ska anlita snickare i Nacka.

  • Sänk dina kostnader för byggtjänster
  • 30 % skattereduktion
  • Nyttja mellan 25 000 och 50 000 kronor om året

Hur fungerar ROT-avdraget?

När du beställer en tjänst från våra Snickare i Nacka har du möjlighet att använda dig av ROT-avdraget för att sänka dina kostnader. Har man inte använt sig av ROT tidigare kan det dock vara svårt att veta hur det fungerar. Kort och gott kan man beskriva rotavdraget som en form av skatteavdrag som man kan använda sig av i samband med underhåll, tillbyggnad och ombyggnad eller i samband med reparationer. När du tar hjälp av en hantverkare i Nacka kan du ansöka om ROT-avdraget och få en faktura som redan är reducerad och klar. Vi sköter hela processen med Skatteverket åt dig! Läs mer på Skatteverkets hemsida om ROT-avdrag HÄR.

Som kund hos vårt byggföretag i Nacka behöver du inte själv göra något för att kunna nyttja avdraget

Här är det istället företaget som erbjuder tjänsten som sköter hela processen, vilket underlättar för dig som kund. Då man använder sig av en faktura vid betalning behöver man inte betala det fulla beloppet och därefter få avdrag. Avdraget sker redan innan fakturan skickas ut. Du kan naturligtvis själv välja om du vill utnyttja avdraget eller inte. För att kunna använda ROT behöver du lämna uppgifter om fastighetsbeteckning såväl som ditt personnummer. Har du använt ROT-avdraget under året kan det vara bra att säkerställa med Skatteverket att du har avdrag kvar.

Förutsättningar för ROT-avdraget i Nacka

För att du ska kunna använda dig av ROT-avdrag behöver du uppfylla vissa kriterier. Shadow Wood AB sköter processen åt dig, men du kriterierna behöver du själv ha koll på. Här gäller det att du har ett svenskt personnummer och att du har fyllt 18 år. Du behöver även se till att vara obegränsat skatteskyldig, samt ha en fastighet som är minst fem år gammal. För att du ska kunna använda dig av ROT-avdraget gäller även att du står skriven på den adress där arbetet ska utföras. Är ni flera i hushållet som uppfyller villkoren kan ni slå samman ROT-avdraget.

Du behöver också ha rätt bostadsform för att nyttja ROT-avdraget

Alla som äger en bostadsrätt, kolonilott, ett småhus eller en fritidsbostad har möjlighet att använda ROT-avdrag för underhåll, reparation, ombyggnad eller tillbyggnad. Har du en hyresrätt har du dock inte möjlighet att använda ROT. Här är det istället fastighetsägaren som du får vända dig till, eftersom du inte står som ägare på bostaden. När det gäller bostadsrätter är det dock enbart arbete på insida av bostaden som är berättigade för rotavdrag. Utsidan på bostadsrätten ägs av bostadsrättsföreningen och alltså inte av dig personligen.

Kan man få avslag på ROT?

Det finns flera orsaker till varför man kan få avslag på sin ansökan om ROT. Den främsta orsaken till att man får avslag är för att man har använt upp hela ROT-avdraget under året, men det kan också handla om att man inte uppfyller alla kriterier. Innan du anlitar en hantverkare i Nacka är det därför viktigt att du kontrollerar din tillgänglighet hos Skatteverket, men att du också säkerställer att du har lämnat rätt uppgifter till byggföretaget. Om det skulle vara så att uppgifterna är felaktiga kan ROT-avdraget inte utföras och din ansökan kommer att avslås per automatik. Kontakta oss så sköter vi hela processen åt dig!

Boka kostnadsfritt hembesök med Shadow Wood AB

Vill du ha hjälp av kompetenta hantverkare i Nacka inför nästa snickeriprojekt? Shadow Wood är ditt trygga byggföretag med lång erfarenhet av snickeribranschen. Vi prioriterar kvalitet och nöjda kunder.